Τα νούμερα των χρηστών του Διαδικτύου παγκοσμίως αυξάνονται διαρκώς – υπολογίζεται ότι σήμερα είναι περίπου 3,5 δις. Οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν τα κινητά τους, όπως πολύ πιθανόν κι εσείς οι ίδιοι τώρα που διαβάζετε αυτό το άρθρο! Ταυτόχρονα, οι χρήστες εκτίθενται σε πολλές και διαφορετικές μορφές περιεχομένου, το οποίο προκαλεί έντονη διάσπαση προσοχής.
Έτσι τα brands προχωρούν σταδιακά στην ανάπτυξη πολύ σύντομου περιεχομένου, με στόχο να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του χρήστη σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Αυτές οι μορφές περιεχομένου ονομάζονται “microcontent”.
Τι ακριβώς είναι το microcontent;
Πρόκειται για τις εξαιρετικά σύντομες μορφές περιεχομένου στις οποίες εκτίθενται όλοι οι χρήστες των social media. Συγκεκριμένα, ονομάζεται κάθε μορφή περιεχομένου που μπορεί να επεξεργαστεί σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο χρήστης καλείται να κατανοήσει αυτό που βλέπει χωρίς να χρειαστεί καμία άλλη επιπρόσθετη πληροφορία. Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής:
- Infographics με σύντομο κείμενο και εικόνες
- Γραφήματα και πίνακες με αριθμητικά δεδομένα
- Εικόνες ή φωτογραφίες ή memes
- Σύντομα videos, όπως stories ή μικρά video στο TikTok
- Περιλήψεις βιβλίων, άρθρων ή κειμένων
- Σύντομα email ή social media posts που περνούν άμεσα το μήνυμά τους
Τέτοιες μορφές περιεχομένου τις συναντάμε όλοι μας σχεδόν καθημερινά στις πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων.
Χρειάζεται το brand μου τέτοιες μορφές microcontent;
Ο στόχος κάθε brand, είτε προσφέρει προϊόν είτε υπηρεσία, είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός χρήστη και να τον μετατρέψει σε πελάτη του. Ο σύγχρονος καταναλωτής δεν αναλώνει πολύ χρόνο στο feed του. Γι’αυτό είναι άκρως απαραίτητο να αρχίσετε να δημιουργείτε σύντομες μορφές περιεχομένου – αν δεν το κάνετε ήδη. Μερικές ιδέες για να το κάνετε είναι οι εξής:
- Τραβήξτε το ενδιαφέρον τους
Είναι το πρώτο -και σημαντικότερο- βήμα. Ένα ενδιαφέρον γραφιστικό με ωραία χρώματα, ένα μικρό video με όμορφη μουσική, μία φωτογραφία σχετική με το brand σας, θα τραβήξουν το ενδιαφέρον του χρήστη και θα τον κάνει να παρατηρήσει το brand σας (awareness). Έπειτα, είναι πολύ πιθανότερο να σας ξαναπροσέξει στο μέλλον.
Κάντε τους να σας ψάξουν
Το καλό και ποιοτικό περιεχόμενο δεν αφήνει αδιάφορο κανέναν. Οι χρήστες των social media το αναζητούν διαρκώς. Αν τους το δώσετε, μόνο κερδισμένοι μπορεί να είστε. Κάθε μορφή microcontent πρέπει να είναι χρήσιμη, να δίνει την κατάλληλη πληροφορία με το κατάλληλο ύφος που αρμόζει στο brand και το κοινό σας. Μόλις βρείτε αυτό που αγαπούν οι ακόλουθοί σας, αναπαράγετέ το συχνότερα και θα δείτε την αλληλεπίδραση (engagement) να εκτοξεύεται.
Γίνετε authority μέσα από το microcontent σας
Δεν χρειάζονται μακροσκελή κείμενα, τεράστια videos και δυσνόητες αναλύσεις για να πείσετε ότι ξέρετε καλά αυτό που κάνετε. Το μικρό, εύπεπτο περιεχόμενο είναι πιο εύκολο να απομνημονευτεί, αλλά και να κοινοποιηθεί από τους χρήστες. Επενδύστε σε αυτό και δημιουργήστε όσο περισσότερο μπορείτε. Οι χρήστες θα το μοιραστούν κι εσείς θα αποκτήσετε περισσότερη αναγνωρισημότητα.
Σπάστε το περιεχόμενό σας σταδιακά
Σίγουρα η διαρκής παραγωγή microcontent είναι μία χρονοβόρα διαδικασία όταν γίνεται συστηματικά, ειδικά εάν χρειάζεται να μεταδώσετε πολλή πληροφορία στο κοινό σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δημιουργείτε μία μακροσκελή εκδοχή του περιεχομένου σας, το οποίο αργότερα θα αναπαράγετε σε συντομότερες μορφές. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο άρθρο μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική πηγή για μικρές συμβουλές και συχνές ερωτήσεις (FAQs) που καθένα μπορεί να αποτελεί ξεχωριστή μορφή microcontent. Επιπλέον, ένα μακροσκελές video μπορεί να αναπαραχθεί σε συντομότερες μορφές του. Σκεφτείτε πόσες πληροφορίες μπορείτε να αποσπάσετε αυτόνομα από τις μορφές περιεχομένου σας. Σε κάθε περίπτωση, το microcontent ΔΕΝ πρέπει να γίνεται συστηματικά, αλλά θα πρέπει πάντα να υπάρχει μία χρυσή τομή στην ποσότητα του περιεχομένου σας.
Βρείτε τα σωστά κανάλια
Δεν είναι όλα τα κανάλια κατάλληλα για τις μορφές microcontent. Εντοπίστε πού βρίσκεται το κοινό σας και στήστε την παρουσία σας εκεί. Ωστόσο, να έχετε στο νου σας ότι δεν είναι όλα τα social media το ίδιο. Για παράδειγμα, ένα προφίλ στο LinkedIn δεν επιδέχεται τέτοιες σύντομες μορφές περιεχομένου, αλλά περισσότερο αναλυτικό και μακροσκελές περιεχόμενο. Αντιθέτως, πλατφόρμες όπως το Instagram ή το TikTok είναι κατάλληλες για microcontent.
Σε κάθε περίπτωση, χαράξτε τη στρατηγική περιεχομένου σας με βάση το κοινό σας και διαμορφώστε την με βάση τα ενδιαφέροντά του. Μη φοβάστε να πειραματιστείτε και να βρείτε τι είναι αυτό που τους αρέσει!
Αν επιθυμείτε να συζητήσετε με τους TheFutureCats για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησής σας συμπληρώστε εδώ τα στοιχεία σας https://thefuturecats.com/contact-us/ .
(Με πληροφορίες από το enterpreneur.com https://bit.ly/2xZ7oa1)