Μάθε πώς να αποφεύγεις τα πιο κοινότυπα λάθη και εξασφάλισε μια σωστή digital παρουσία του brand σου με εύστοχο content.
Λάθη συμβαίνουν συνεχώς αλλά τα λάθη στο Instagram, δυστυχώς, συμβαίνουν δημόσια. Για να τα αποφύγεις συνέχιζε να διαβάζεις ώστε να ανακαλύψεις τα 13 πιο κοινά σφάλματα που κάνουν τα brands στις social πλατφόρμες και, ακόμα σημαντικότερο, πώς να τα αποφεύγεις.
1. Αγοράζοντας likes και followers
Μπορείς να αποκτήσεις πανεύκολα περισσότερα likes και followers στο Instagram -όπως ακριβώς αγοράζεις ένα ζευγάρι παπούτσια! Το ίδιο μπορείς να κάνεις και για αυτοματοποιημένα δημόσια σχόλια, αν τρέχεις διαφημίσεις ή αν αναρτάς συχνά περιεχόμενο. Πράγματι, υπάρχουν πολλές πλατφόρμες που προσφέρουν πακέτα likes, followers, comments. Πρόκειται για αυτοματοποιημένα ρομπότ που κάνουν όλη τη δουλειά για εσένα. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση αγοράζεις την ποσότητα και όχι την ποιότητα. Δεν έχει σημασία να αποκτάς περισσότερους followers, αλλά να αναπτύσσεις σχέσεις με τους δικούς σου, ώστε να τους κερδίζεις διαχρονικά. Το αληθινό engagement χτίζεται με το χρόνο και θέλει πολλή προσπάθεια, οπότε προτίμησε να επενδύσεις σε αυτό, αντί σε εφήμερους διαγωνισμούς που φέρνουν προσωρινά, αμφίβολα αποτελέσματα.
2. Xρησιμοποιώντας κακής ποιότητας φωτογραφίες
To Instagram είναι κατά βάση μία οπτική πλατφόρμα γι’ αυτό οι φωτογραφίες και τα video κυριαρχούν. Εάν πρόκειται να αναρτήσεις κάτι, θα πρέπει να είναι όμορφο -ή τουλάχιστον ενδιαφέρον!- να το κοιτάς και όχι κάτι αποκρουστικό. Το πιθανότερο, ίσως, είναι να μην έχεις επαγγελματικές φωτογραφικές δεξιότητες ή μια άριστης ποιότητας φωτογραφική μηχανή, αλλά μπορείς να βγάλεις αξιόλογες φωτογραφίες με φυσικό φως ή σε ουδέτερο φόντο. Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά εργαλεία εκεί έξω για επεξεργασία φωτογραφίας και γραφιστικό σχεδιασμό που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν τελικά δεν τα καταφέρεις, θυμήσου ότι είναι καλύτερο να μην αναρτάς καμία φωτογραφία παρά μία κακή.
3. Δημοσιεύοντας πολύ συχνά ή πολύ λίγο
Το να υπολογίσεις το σωστό αριθμό αναρτήσεων στο Instagram –ή σε οποιαδήποτε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης- είναι μία μεταβλητή που συνεχώς διαφοροποιείται. Εάν κάνεις λίγες δημοσιεύσεις, διακινδυνεύεις να χάσεις την επαφή ή να ξεχαστείς ενώ με πάρα πολλές ίσως να δείχνεις απελπισμένος ή ενοχλητικός. Ποιος είναι, λοιπόν, ο σωστός αριθμός δημοσιεύσεων στο Instagram; Η καλύτερη τακτική διαφοροποιείται με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι συνήθειες των χρηστών εξελίσσονται και, επίσης, εξαρτάται από το δικό σου προσωπικό brand και τους fans του. Ένα ειδησεογραφικό site είναι ταιριαστό να αναρτά πολλές φορές την ημέρα αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για ένα makeup brand. Άρα, παρακολούθησε πότε είναι συνδεδεμένοι οι followers σου, δώσε προσοχή στα analytics, και πειραματίσου με τον προγραμματισμό των αναρτήσεων για να ανακαλύψεις ποιο είναι το σημείο καμπής του περιεχομένου τους.
4. Αγνοώντας τα analytics
Tα analytics δεν πρέπει να τα αγνοείς. Αντιθέτως, επιβάλλεται να παρακολουθείς συστηματικά τις μετρήσεις που έχουν σημασία ώστε να μπορείς να αναγνωρίσεις τάσεις και τυχόν ανάπτυξη. Φαντάσου οι επαγγελματίες αθλητές να μην παρακολουθούσαν τους μαγνητοσκοπημένους αγώνες τους. Πώς θα αυτοαξιολογηθούν και θα προσπαθήσουν να βελτιωθούν; Εάν προσπαθείς να αυξήσεις το ποσοστό του engagement, αλλά δεν παρακολουθείς τα στατιστικά σου, πώς θα μπορέσεις να επαναλάβεις την επιτυχία σου;
5. Χρησιμοποιώντας πάρα πολλά hashtags
Τα hashtags λειτουργούν ως σελιδοδείκτες και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ώστε οι χρήστες του Instagram να βρουν το περιεχόμενό σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις έως και 30 hashtags αλλά ο πιο συνηθισμένος αριθμός που θα δεις στο Instagram είναι μεταξύ 1 και τρία ανά post, με 9 έως 11 να είναι τα πιο αποτελεσματικά. Θα πρέπει να πειραματιστείς ώστε να δεις τι λειτουργεί καλύτερα για σένα.
6. Αναρτώντας βαρετό περιεχόμενο
To χειρότερο που μπορείς να κάνεις στην content στρατηγική σου είναι να αναρτάς ανιαρό ή ενοχλητικό περιεχόμενο. Μη δημοσιοποιείς κάτι απλά και μόνο για να γίνει η ανάρτηση αλλά δώσε στο κοινό σου κάτι ενδιαφέρον, πληροφοριακό ή διασκεδαστικό. Παροτρύνοντάς τους να κάνουν comment, like, και share χτίζεις μια βαθύτερη σχέση με τους ακολούθους σου και τους δίνεις αξία. Επίσης, προσφέροντας ποιοτικό περιεχόμενο, δίνεις σε νέους χρήστες ένα λόγο για να ξεκινήσουν να σε ακολουθούν.
7. Απουσία στρατηγικού σχεδίου
Για να καταστρώσεις μια άρτια και με πιθανότητες επιτυχίας στρατηγική είναι απαραίτητο να γνωρίζεις τι θέλεις να επιτύχεις. Θέλεις να αυξήσεις το traffic στο website σου; Ελπίζεις να αυξήσεις τους followers σου; Να κάνεις περισσότερες πωλήσεις στο Instagram Shop σου; Διάλεξε ένα στόχο για να ξεκινήσεις και δημιούργησε ένα στρατηγικό σχέδιο πώς να φτάσεις έως εκεί. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις κάτι να οδηγεί κάθε απόφασή σου και ένα μέτρο της ανάπτυξής σου.
8. Ασυνεπές branding
Ο Instagram λογαριασμός σου είναι ένα κομμάτι ενός ολόκληρου brand οικοσυστήματος. Πιθανόν έχεις website, άλλες σελίδες στα social media, ή ακόμη και ένα φυσικό κατάστημα. Όλα αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να έχουν ένα κοινό στοιχείο που τα συνδέει ώστε να διασφαλίσεις ότι το brand σου είναι ισχυρό και ξεκάθαρο. Το logo σου επιβάλλεται να βρίσκεται σε όλα τα profile και κάθε ανάρτηση θα πρέπει να έχει παρόμοιο εικαστικό στυλ και συντακτικό τόνο. Λαμβάνοντας υπόψη το κοινό σου προσάρμοσε τη μορφή του περιεχομένου σου αντίστοιχα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε πλατφόρμας με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εμφανής η σύνδεση μεταξύ τους, προσδίδοντας το συνολικό-ενιαίο branding.
9. Ασυνεπή εικαστικά
Φαντάσου το grid του προφίλ σου ως ένα βιβλίο και το κάθε post ως σελίδες αυτού. Καλό θα είναι να έχουν όλα τα εικαστικά παρόμοιο στυλ, να επιδεικνύουν την ίδια χρωματική παλέτα και να συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια ομοιόμορφη οπτική απεικόνιση του brand. Μπορείς να δημιουργήσεις ένα style guide, το οποίο θα συμβουλεύονται όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή περιεχομένου και θα είναι σίγουροι ότι βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.
10. Κανένας ορθογραφικός έλεγχος
Τα τυπογραφικά λάθη είναι μέρος της διαδικτυακής ζωής. Ακόμη και επαγγελματίες συγγραφείς μπορεί να κάνουν λάθη κάποιες φορές. Αλλά ένα μικρό ορθογραφικό ή γραμματικό λάθος μπορεί να καταστήσει ένα κατά τα άλλα καθαρό post να φαίνεται απρόσεκτο. Οπότε ένταξε ένα γρήγορο έλεγχο στη διαδικασία του social posting σου και πάρε τη βοήθεια από ένα δεύτερο ζευγάρι μάτια στα post σου για να μειώσεις τις πιθανότητες του λάθους.
11. Δε χρησιμοποιείς τα Instagram Stories
500 εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν τα stories του Instagram, γεγονός που τα καθιστά σπουδαίο εργαλείο στα χέρια των social media marketers. Αξιοποίησέ τα ώστε να εκδηλώσεις την fun πτυχή του brand σου και να συνδεθείς με διασκεδαστικό τρόπο με τους δικούς σου.
12. Δεν αλληλοεπιδράς με τους followers
Τα social media δεν είναι μια μετάδοση, αλλά μια συνεχής συζήτηση. Εάν δεν αλληλεπιδράς με τους followers σου, χαραμίζεις την πλατφόρμα σου. Κάθε φορά που ένας χρήστης σχολιάζει ή κάνει μια ερώτηση, είναι μια ευκαιρία να χτίσεις μια καλή σχέση και να δημιουργήσεις μια θετική εμπειρία. Ώρα για συζήτηση.
13. Μοιράζοντας περίεργα links
Το Instagram δεν κάνει υπερσυνδέσμους τα links σε σχόλια, οπότε αναρτώντας ένα μακρύ δύσχρηστο link απλά φαίνεται ακατάστατο – και σαν να μην ξέρεις τι κάνεις. Επιπρόσθετα, ας γίνουμε ρεαλιστές: ελάχιστοι θα το πληκτρολογήσουν στο browser τους. Brands με 10.000 followers μπορούν να συμπεριλαμβάνουν links στα Instagram stories τους ή, πλέον, και όσοι δραστηριοποιούνται σε e-commerce επιχειρήσεις και πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Εκείνοι που δεν έχουν αυτήν την πολυτέλεια συχνά χρησιμοποιούν το “link in bio” κόλπο. Άλλη μια επιλογή για τις επιχειρήσεις που καταφεύγουν συχνά σε links είναι να δημιουργούν ένα ενιαίο που τα εμπεριέχει όλα. Sites όπως το Campsite ή το Link.tree είναι δύο εξαιρετικές επιλογές. Ακόμη, μπορείς να δημιουργήσεις μια συγκεκριμένη σελίδα κατευθείαν στο website σου, η οποία θα είναι η αρχική για όλα τα τοπικά link σου.
Αν δηλώνεις ένοχος για κάποιες ή και για όλες τις προαναφερθείσες γκάφες στο Instagram μην τιμωρείς τον εαυτό σου. Το ουσιώδες με μια digital πλατφόρμα είναι ότι ποτέ δεν είναι πολύ αργά να διορθώσεις την πορεία σου. Μετάτρεψε τα Insta-λάθη σε Insta-points και φτάσε την social παρουσία του brand σου σε νέα επίπεδα.
Αν θέλετε περισσότερες συμβουλές για το πώς θα εκμεταλλευτείτε το Instagram για το brand σας, επικοινωνήστε με τους συνεργάτες της The Futurecats.
Με πληροφορίες από το: https://bit.ly/3v3lqPz