Κάθε μέρα πραγματοποιούνται χιλιάδες ηλεκτρονικές αγορές μέσω e-shop. Σύμφωνα με το Hubspot, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2024 θα υπάρχουν περίπου 283 εκατομμύρια online αγοραστές μόνο στην Αμερική. Στην Ευρώπη το 71% των χρηστών Internet έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία ηλεκτρονική αγορά το 2019 (Πηγή:Eurostat).
Τα νούμερα αυτά δείχνουν ότι οι marketers, αλλά και οι ιδιοκτήτες e-shop, θα πρέπει να επενδύσουν σοβαρά στις διαφημίσεις των e-προϊόντων τους μέσα σε όλες τις πλατφόρμες.
Μία από τις βασικότερες πλατφόρμες είναι το Google Ads (πρώην Google Adwords). Ακόμα πιο συγκεκριμένα οι καμπάνιες πώλησης προϊόντων “Google shopping ads”, που αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο προς την αύξηση των πωλήσεων.
Πώς μπορούν να γίνουν σωστά;
Τι είναι τα Google Shopping Ads;
Πρόκειται για τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στις σελίδες αποτελεσμάτων της Google όταν ο χρήστης αναζητά ένα προϊόν. Έτσι μπορεί ο χρήστης να δει το δικό σας διαφημιζόμενο προϊόν, να το επιλέξει και να κατευθυνθεί απευθείας στην αντίστοιχη σελίδα του e-shop σας με ένα μόνο κλικ.

Google Shopping Ads – example
Ποιες τεχνικές διαφήμισης μπορώ να χρησιμοποιήσω;
Υπάρχουν δύο τρόποι για να τρέξετε διαφημίσεις google shopping.
- Μπορείτε να επιλέξετε μία μόνο campaign και ένα μόνο ad group, το οποίο θα περιέχει όλα σας τα προϊόντα (“all products” ad group). Αυτό είναι αρκετά εύκολο και εύχρηστο, αλλά δεν αφήνει πολλά περιθώρια βελτιστοποίησης όσον αφορά τα διαφημιζόμενα προϊόντα και το κόστος τους (bidding).
- Μπορείτε να ξεκινήσετε πολλές καμπάνιες, με την καθεμία να έχει διαφορετικά προϊόντα σε προτεραιότητα. Ανάλογα με την στρατηγική bidding που θέλετε, θα ορίζεται και το πώς εμφανίζεται η κάθε διαφήμιση των προϊόντων σας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε να ελέγχετε ακόμα καλύτερα την εμφάνιση των διαφημίσεών σας. Επίσης θα μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες να στοχεύσετε τους χρήστες που είναι πιο πιθανοί να κάνουν κάποια ενέργεια (conversion) στο e-shop σας.
Η προτεραιότητα στα ad groups είναι ένα μεγάλο χαρτί απέναντι στον ανταγωνισμό σας, αλλά χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προετοιμασία.
Ποιες στρατηγικές μπορούν να φέρουν περισσότερες πωλήσεις στα Google shopping ads?
Φτιάξτε campaigns με πολλά negative keywords
Τα negative keywords είναι οι λέξεις-κλειδιά που ΔΕΝ θέλετε να εμφανίζεται η διαφήμισή σας. Αν θέλετε να ορίσετε πολλές διαφορετικές καμπάνιες, θα πρέπει να αναπτύξετε μία λίστα με negative keywords για κάθε μία από αυτές. Έπειτα, θα πρέπει να θέσετε προτεραιότητες, ώστε να μπορέσετε να στοχεύσετε όλους τους πιθανούς πελάτες σας σε κάθε τους αναζήτηση με κάθε πιθανό συνδυασμό λέξεων.
Σκεφτείτε την πολιτική τιμολόγησης των προϊόντων σας
Το να διαφημίσετε ένα ακριβό προϊόν δίπλα σε ένα αντίστοιχο φθηνότερο, δεν σας δίνει πολλές πιθανότητες για κέρδος. Καθώς είναι μεγάλες οι πιθανότητες ο χρήστης να επιλέξει το φθηνότερο. Κάντε μία έρευνα των ανταγωνιστικών προϊόντων και ορίστε τις τιμές αναλόγως στα προϊόντα που θα διαφημίσετε κάθε φορά.
Κάντε A/B testing
Είναι μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές σε κάθε digital διαφήμιση, πόσο μάλλον στα google shopping ads όπου είναι πολλές οι διαφορετικές επιλογές. Μπορείτε να κάνετε A/B testing ορίζοντας διαφορετικά ad groups, bid ή negative keywords. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την επιχείρησή σας και τους στόχους σας.
Βελτιστοποιήστε τις σελίδες προϊόντων στο e-shop σας (seo)
Στα Google shopping ads δεν μπορείτε να στοχεύσετε τα keywords Που επιθυμείτε, παρά μόνο να ορίσετε αρνητικά keywords. Γι’αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε βελτιστοποιήσει κάθε μία καταχώρηση προϊόντος σας ξεχωριστά, ώστε να δώσετε στην Google να καταλάβει πολύ ευκολότερα τι ακριβώς έχετε καταχωρήσει. Έτσι θα είναι ακόμα πιθανότερο να στοχεύσετε τους κατάλληλους πελάτες όταν σας ψάχνουν. Η βελτιστοποίηση αφορά τον τίτλο της σελίδας, τον τίτλο του προϊόντος. Επιπλέον το alt text της εικόνας και την περιγραφή του προϊόντος, τα οποία πρέπει όλα τα περιέχουν σχετικά και παρόμοια keywords.
Χωρίστε τα ad groups με βάση κατηγορίες προϊόντων
Μπορείτε να φτιάξετε διαφορετικά ad groups για κάθε κατηγορία προϊόντων χωριστά. Αυτό σας βοηθάει ώστε να κατανέμετε αναλόγως το budget σας με βάση αυτό που βλέπετε ότι πουλάει περισσότερο. Έτσι, θα ορίζετε διαφορετικές προτεραιότητες και θα αυξάνετε το budget σας σε αυτά που θα φέρνουν περισσότερες πωλήσεις.
Εκμεταλλευτείτε το remarketing
Είναι αυτό που κάνει ένα προϊόν που έχετε ήδη δει σε κάποιο e-shop να περνάει από μπροστά σας κάθε φορά σχεδόν που επισκέπτεστε ένα website ή κάποια social media πλατφόρμα (Facebook, Instagram). Εάν γίνει σωστά, το remarketing στα Google shopping ads μπορεί να αυξήσει τους πελάτες που θα επισκεφτούν συστηματικά το e-shop σας και να τους κάνει να πραγματοποιήσουν τελικά την αγορά τους.
Δημιουργήστε παρόμοια κοινά (similar audiences list)
Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να κατηγοριοποιήσετε τους επισκέπτες του e-shop σας. Μπορείτε να ορίσετε κοινά παρόμοια με αυτά που το επισκέπτονται συχνότερα. Τα κοινά αυτά χωρίζονται με βάση την online συμπεριφορά τους (customer behavior) και μπορούν να σας δείξουν ποιοι είναι οι πιο πιστοί πελάτες σας, φέρνοντας κι άλλους παρόμοιους.
Κάντε μία προσφορά
Στα Google shopping ads μπορείτε να ορίσετε μία μειωμένη τιμή ή να βάλετε μία ετικέτα «Δωρεάν μεταφορικά». Αυτό μπορεί να φέρει ακόμα περισσότερους πελάτες στο e-shop σας και να αυξήσει τις πιθανότητες πωλήσεων.
Αν όλα αυτά σας προκαλούν πονοκέφαλο, απευθυνθείτε στους “FutureCats” για να εκτοξεύσετε τις πωλήσεις στα ύψη! Επικοινωνήστε μαζί μας!
(Με πληροφορίες από το https://bit.ly/38c4ix0 )