Στρατηγική δημιουργίας νέου περιεχομένου.
«Content is King», το ακούμε διαρκώς. Η online παρουσία (website, social media ή όποια άλλη μορφή κι αν έχει) απαιτεί συνεχώς νέο περιεχόμενο. Όμως πόσο νέο περιεχόμενο είναι αρκετό και πόσο μπορεί κανείς να δημιουργήσει εκ νέου; Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε ένα σύστημα που θα σας βοηθήσει να δημιουργείτε διαρκώς καινούργια και ενδιαφέροντα headlines (τίτλους) για θέματα σε κάθε πλατφόρμα σε 4 απλά βήματα.
Βήμα 1ο: Βρείτε τον ιδανικό πελάτη-στόχο
Η δημιουργία του ιδανικού buyer persona είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, καθώς και άριστη γνώση των στόχων που έχει η επιχείρησή σας. Πολλές φορές οι personas δεν είναι μόνο ένας/μία, αλλά πολλές προσωπικότητες με διαφορετικά ενδιαφέροντα και στόχους. Για να καταλήξετε σε αυτούς θα πρέπει να καταγράψετε 4 διαφορετικά χαρακτηριστικά τους:
-Γενικά: τα δημογραφικά τους, όπως η ηλικία, το φύλο, η οικογενειακή κατάσταση και η τοποθεσία τους
-Συγκεκριμένα: τα πιθανά τους ενδιαφέροντα, τα μέρη που μπορεί να συχνάζουν ή πράγματα που τους αρέσει να κάνουν
-Προβλήματα: τα πιθανότερα αρνητικά στοιχεία στην καθημερινότητά τους, όπως ίσως ότι μπορεί να μην κοιμούνται καλά ή να έχουν άγχος για κάποιο λόγο
-Ανάγκες: οι πιθανές ανάγκες τους με βάση τα προβλήματά τους (για παράδειγμα έχουν ανάγκη από ξεκούραση)
Βήμα 2ο: Ορίστε την καθημερινότητά του
Πρόκειται για το σημείο που αρχίζετε να πλάθετε τον χαρακτήρα του πιθανού αγοραστή σας με πιο συγκεκριμένα στοιχεία και χτίζετε το lifestyle του. Στοιχεία όπως ότι είναι μητέρα, έχει κατοικίδιο, αγαπά τα πολυτελή αντικείμενα, είναι δασκάλα, σάς φέρνουν ακόμα πιο κοντά στον στόχο σας.
Βήμα 3ο: Βρείτε τι ψάχνει ακριβώς για να καλύψει τις ανάγκες του
Τώρα είναι η ώρα να βρείτε τι ψάχνει ακριβώς ο πιθανός πελάτης-στόχος, ώστε να δώσει λύση στα προβλήματα της καθημερινότητάς του. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να συμβουλευτείτε το δωρεάν εργαλείο Google Keyword Planner, ή τις προτάσεις της Google στη γραμμή αναζήτησης. Για παράδειγμα, αν ο persona σας θέλει να χάσει βάρος, μάλλον ψάχνει λέξεις ή φράσεις σχετικά με αυτό («πώς να χάσω κιλά γρήγορα», «πώς να χάσω κιλά με γυμναστική», «τροφές για αδυνάτισμα» κλπ).
Βήμα 4ο: Δημιουργήστε τίτλους/επικεφαλίδες με αυτές τις λέξεις
Εδώ ξεκινά η δημιουργία στοχευμένου περιεχομένου, μετατρέποντας τις αναζητήσεις σε τίτλους ή ενσωματώνοντάς τες σε διάφορες μορφές περιεχομένου (άρθρα, videos). Στο προηγούμενο παράδειγμα, ένα άρθρο με τίτλο «Πώς να χάσετε κιλά γρήγορα με τη γυμναστική» καλύπτει ένα κομμάτι των αναζητήσεων και αυξάνει τις πιθανότητες να σας βρουν οι χρήστες που το αναζητούν.
Είναι σημαντικό να φτιάξετε πολλές εναλλακτικές, ώστε να στοχεύσετε ακόμα περισσότερους πελάτες που ενδιαφέρονται για εσάς και σας ψάχνουν. Επιπλέον, φροντίστε οι τίτλοι σας να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
–Συγκεκριμένοι: ένας γενικός τίτλος όπως «Ο τέλειος τρόπος για αδυνάτισμα» δεν δείχνει κάτι συγκεκριμένο και είναι πιθανό να μην ενδιαφερθούν οι χρήστες γι’ αυτόν. Αντιθέτως, το «4 τρόποι να χάσετε βάρος τρώγοντας» δείχνει πιο συγκεκριμένη κατεύθυνση, ενώ παράλληλα συγκεκριμενοποιεί τι πρόκειται να διαβάσουν οι αναγνώστες. Άρα, είναι πολύ πιθανότερο να σας βρουν.
–Ενσυναίσθηση: Όσο πιο πολύ δείχνετε να κατανοείτε τα συναισθήματα και τις ανάγκες του κοινού σας, τόσο πιθανότερο είναι να σας διαβάσουν και, άρα, να καταλήξουν να γίνουν πελάτες σας. Η έρευνα που κάνατε θα πρέπει να το κάνει ακόμα πιο εύκολο, αφού γνωρίζετε ήδη τα προβλήματα και την καθημερινότητά τους.
–Συναίσθημα: Αν ο τίτλος δεν προκαλεί κανένα συναίσθημα στον αναγνώστη, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τους τραβήξει το ενδιαφέρον. Το συναίσθημα είναι αυτό που συνήθως φέρνει περισσότερα κλικ, αφού οι αναγνώστες/πελάτες έχουν ανάγκη να νιώσουν ότι μπορεί να βρουν λύση σε αυτό που θα διαβάσουν.
–Αποτέλεσμα: Ένας ξερός τίτλος που ακολουθείται από ένα αδιάφορο κείμενο, θεωρείται αποτυχημένος. Είναι σημαντικό να υπόσχεται κάτι και να το εφαρμόζει.
Ακολουθώντας αυτό το σύστημα είναι εξαιρετικά πιθανό να έχετε διαρκώς νέες ιδέες για περιεχόμενο στο blog ή στα social media σας. Έτσι, θα σας ανακαλύπτουν νέοι χρήστες που μπορεί να γίνουν πελάτες σας!
Αν θέλετε να έχετε αποτελεσματική στρατηγική περιεχομένου για την digital παρουσία σας, συμβουλευτείτε τους theFutureCats!
Με πληροφορίες από το Social Media Examiner.