Στην αρχή κάθε έτους από το 2009, ο μεγιστάνας που αγαπάμε να μισούμε, Mark Zuckerberg δημοσιεύει ένα ποστ στο Facebook με την “αποστολή” που έχει επιλέξει, για την χρονιά που έρχεται. Φέτος λοιπόν, επιστρέφοντας από την άδεια πατρότητας, επέλεξε να αλλάξει το Facebook.

Στο ποστ του αναφέρει, ότι μιλώντας με απλούς χρήστες του Facebook κατά την διάρκεια της περιοδείας του σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής, (αυτή ήταν η “αποστολή” του το 2017), κατάλαβε ότι το δημόσιο περιεχόμενο στο Newsfeed του Facebook και οι αναρτήσεις από επιχειρήσεις, brands και μέσα ενημέρωσης, εξαφανίζουν τις προσωπικές στιγμές που μας οδηγούν να συνδεθούμε περισσότερο μεταξύ μας. Ο ιδρυτής του Facebook γνωρίζει ότι το “πληρωμένο” περιεχόμενο υπερτερεί πια κατά πολύ των αναρτήσεων από τους φίλους και την οικογένειά μας. Μας λέει λοιπόν, ότι ο όγκος του περιεχομένου έχει μετατοπιστεί, από το πιο σημαντικό πράγμα που θεωρεί ότι μπορεί να κάνει το Facebook, δηλαδή να μας βοηθήσει να έρθουμε κοντά με πραγματικούς ανθρώπους.

O Mark τονίζει ότι το NewsFeed από εδώ και μπρος θα δώσει έμφαση στην προσέγγιση των ανθρώπων, είτε πρόκειται για οικογένεια και φίλους, είτε για σημαντικές στιγμές στον κόσμο. Ξέρει ότι θα χάσει χρήστες, αλλά πιστεύει ότι θα αποκτήσει σπουδαιότερο νόημα ο χρόνος που περνάει κανείς στο Facebook.

 

 

Η μετοχή του FB μετά την ανακοίνωση

 

Φταίνε οι διαφημιστές που “χάλασε” το Facebook ?

Όχι! Πρέπει να καταλάβεις ότι η ίδια εταιρεία που σου δίνει υπενθυμίσεις για τα γενέθλια των φίλων σου, δήλωσε ότι βοήθησε στην εξασφάλιση της ακεραιότητας των γερμανικών εκλογών. Τον Σεπτέμβριο το Facebook παραδέχτηκε ότι είχε πουλήσει διαφημίσεις ύψους 100.000 δολαρίων σε trolls και fake pages που συνδέονταν με τη ρωσική κυβέρνηση και είχαν πρόθεση να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι οι διαφημίσεις, είναι ο τρόπος που το facebook θέλει να ελέγξει αυτούς που διαφημίζονται!

 

In January, Facebook CEO Mark Zuckerberg took on a personal challenge to have visited every state by the end of the year. Here, he’s in Alaska in July. © http://nymag.com

 

Ξέρουμε με ποιόν τρόπο θα επηρεάσουν αυτές οι αλλαγές τη σελίδα της επιχείρησής σου ή την παρουσία του brand σου στο Facebook, μέσα στο 2018 ? ΟΧΙ! Ακόμη δεν έχουμε ιδέα… ξέρουμε μόνο εμπειρικά, ότι μειώνεται βέβαια το οργανικό reach των επαγγελματικών σελίδων, αλλά την ίδια ώρα κάθε μέρα έχουμε στα χέρια μας καλύτερα εργαλεία διαφημιστικής στόχευσης για επιχειρήσεις.

Ωραία και εγώ τι να κάνω τώρα ?

Να αλλάξεις digital marketing στρατηγική. Να αρχίσεις να στοχεύεις σωστά το κοινό σου στο Facebook χωρίς υπερβολές, να παράγεις ουσιαστικό περιεχόμενο δίχως φθηνά τεχνάσματα για να κερδίσεις likes. Ξέχασε τους διαγωνισμούς και τα άνοστα εμπορικά post, σταμάτα να θεωρείς τη σελίδα σου διαφημιστικό φυλλάδιο. Βάλε στη δική σου “αποστολή” για το 2018, να προσφέρεις πραγματική αξία στους πελάτες σου, μίλα μαζί τους και προσπάθησε να καταλάβεις τι θα τους δώσει πραγματική χαρά.

Αν έχεις κάτι να προσθέσεις, άφησε μου ένα σχόλιο να το συζητήσουμε! Μπορούμε να συνεχίσουμε την κουβέντα στο Facebook αλλά και στο LinkedIn. 

TOP